Polski Kongres Serowarski - Good Cheese 2018
III Polski Kongres Serowarski odbył się w dniach 11 – 12 września w Łochowie. Pierwszy dzień Kongresu wieńczyła uroczysta Gala, na której odbyło się wręczenie nagród w prestiżowym Konkursie Good Cheese. Niezależnej ocenie zostały poddane najlepsze polskie sery. Dokonali jej przedstawiciele Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Wśród ocenianych produktów uznanie znalazły także wyroby z Łowiczanką. Łowicka mleczarnia została nagrodzona aż 7 medalami.
Wśród nagrodzonych produktów znaleźli się zdobywcy złotego medalu:
- Ser topiony z borowikami w kubku 150 g – w kategorii serów topionych
- Serek homogenizowany łowicki waniliowy bez laktozy 150 g – w kategorii serek na deser
- Rolada Ustrzycka 300 g – w kategorii ser wędzony
Zdobywcy srebra:
- Serek łowicki wiejski lekki 150 g – w kategorii serków wiejskich
- Ser sałatkowo – kanapkowy Fellada 125g – w kategorii ser na sałatkę
Zdobywcy brązu:
- Łowicki Ser Ementaler w plastrach 150 g – w kategorii ser na kanapkę
- Ser Emdamer blok ok. 3 kg – w kategorii ser twardy na deskę
Nagrody z rąk Jarosława Uścińskiego – szefa Jury konkursowego w imieniu naszej Spółdzielni odebrała Anna Wilga Zastępca Kierownika ds. Serowni. Niezmiernie cieszy nas fakt, że produkty doceniane są nie tylko przez konsumentów, ale także znajdują uznanie w oczach wysokiej klasy szefów kuchni.