
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
23/01/2021
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
Działanie 16 „Współpraca”
Operacja pt.
„Prowadzenie badań nad nowym rodzajem masła o lepszych parametrach smarowności i dłuższym terminie przydatności do spożycia”.
Cel operacji:
Opracowanie technologii produkcji, pozwalającej na produkcję masła o wydłużonym terminie trwałości do 6 miesięcy oraz poprawionym parametrze smarowności o wartości mniejszej niż 100 Nxmm w teście penetracji z przystawką do badania smarowności „spreadability ring” z wykorzystaniem teksturometru TA-HDplus (Stable Micro Systems) ze zintegrowaną komorą termiczną TCHD/LN2 (Stable Micro Systems) w temperaturze 20°C.
Oczekiwane rezultaty operacji:
Opracowanie technologii produkcji (w oparciu o ustalenie procesu produkcji w skali przemysłowej) oraz na bazie opracowanego procesu technologicznego – opracowanie produktu o znacznie ulepszonych właściwościach, dadzą w rezultacie innowacje na skalę krajową, a tym samym innowację na poziomie regionu i przedsiębiorstwa, która przełoży się także na możliwość skutecznego konkurowania charakterystycznej i cenionej marki na arenie międzynarodowej. Wydłużenie terminu trwałości umożliwi także eksport masła na odległe rynki poza UE.
Beneficjent:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu z siedzibą w Łowiczu ul. Przemysłowa 3 oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z siedzibą w Warszawie ul. Nowoursynowska 166, działający wspólnie w ramach grupy operacyjnej pod nazwą Grupa MAS 2020.
Budżet operacji:
Całkowity Budżet operacji wynosi 9 259 096 zł.
Wsparcie:
W dniu 02.02.2021 podpisana została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy MAS 2020. Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 4 967 058 zł.
Okres realizacji operacji:
Planowany okres realizacji operacji – od 01.04.2020 do 30.05.2022r.
Obecny etap realizacji operacji:
W dniu 31.05.2021r. zakończony został I Etap realizacji operacji.
Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla tego etapu obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji. Zakupiony został zespół urządzeń służących do przygotowania śmietanki do zmaślenia oraz zestaw urządzeń do produkcji masła.
Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 4 643 480,28 PLN
Obecnie realizowane są kolejne etapy ( II i III etap) realizacji operacji obejmujące badania profilu mikrobiologicznego i kwasów tłuszczowych surowca bazowego oraz badania wpływu parametrów produkcyjnych i ich kombinacji.
Nastąpiła zmiana okresu realizacji operacji. Zakończenie realizacji operacji ustalone jest na dzień 31.10.2023r.
W dniu 30.06.2022r. zakończony został II Etap operacji. W ramach drugiego etapu zrealizowano prace badawcze związane z bazowym surowcem wykorzystywanym do produkcji masła (tj. mleka i wydzielonej z niego śmietanki). Etap II miał charakter prac laboratoryjnych.
Koszt realizacji II Etapu operacji wynosi: 216 524,11 PLN.
W dniu 31.10.2022r. zakończony został III Etap operacji. W ramach trzeciego etapu prowadzone były prace badawcze związane z ustaleniem parametrów technologicznych, które pozwolą na otrzymanie ulepszonego masła.
Koszt realizacji III Etapu operacji 207.883,18 PLN.