Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
07/12/2023
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
Działanie 16 „Współpraca”
Operacja pt.
„Opracowanie procesu produkcji śmietanki z wytworzoną w procesie produkcji witaminą D3, bez dodawania dodatkowych składników, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego”.
Cel operacji:
Celem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki, celu zmierzający do ulepszenia samego produktu docelowego. Ulepszenie zakłada opracowanie śmietanki pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym terminem przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do obecnych produktów OSM Łowicz. Dodatkowym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Oczekiwane rezultaty operacji:
Rezultatem projektu będzie wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa technologii obejmującej innowacje w zakresie produkcji śmietanki, czego efektem będzie wdrożenie znacznie ulepszonego produktu. Innowacje technologiczne to m.in. prowadzenie produkcji śmietanki z wykorzystaniem wysokociśnieniowego homogenizatora aseptycznego oraz możliwość wdrożenia do obróbki surowca metody zimnej pasteryzacji, w zastępstwie pasteryzacji termicznej.
Odnośnie innowacji produktowej rezultatem projektu będzie opracowanie ulepszonego produktu, bez dodatków stabilizujących w składzie oraz o wydłużonym terminie trwałości z 4 do 6 miesięcy. Dodatkowym oczekiwanym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Beneficjent:
Grupa operacyjna działająca pod nazwą „Śmietanka2022” w składzie:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
- Viverno Spółka z o.o. Warszawa
- Tomasz Michalak Gospodarstwo Rolne Rębowo
Budżet operacji:
Planowany budżet operacji wynosi 8 071 090,60 zł.
Wsparcie:
W dniu 17.11.2023 r. zawarta została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy operacyjnej „Śmietanka2022”. Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 5 500 000,00 zł.
Okres realizacji operacji:
Planowany okres realizacji operacji: od 30.06.2022 r. do 31.12.2024 r.
Etapy realizacji operacji:
W dniu 30.04.2024r. zakończony został I Etap realizacji operacji.
Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla 1 Etapu Operacji, obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji oraz częściową realizację prac związanych z procesem ograniczenia śladu węglowego dla produktu finalnego.
Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 5 245 173,42 PLN