Fundusze Europejskie - ARiMR

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

07/12/2023

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Działanie 16  „Współpraca”

 

Operacja pt.

„Opracowanie procesu produkcji śmietanki z wytworzoną w procesie produkcji witaminą D3, bez dodawania dodatkowych składników, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego”.

 

Cel operacji:

Celem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki, celu zmierzający do ulepszenia samego produktu docelowego. Ulepszenie zakłada opracowanie śmietanki pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym terminem przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do obecnych produktów OSM Łowicz. Dodatkowym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.

 

Oczekiwane rezultaty operacji:

Rezultatem projektu będzie wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa technologii obejmującej innowacje w zakresie produkcji śmietanki, czego efektem będzie wdrożenie znacznie ulepszonego produktu. Innowacje technologiczne to m.in. prowadzenie produkcji śmietanki  z wykorzystaniem wysokociśnieniowego homogenizatora aseptycznego oraz możliwość wdrożenia do obróbki surowca metody zimnej pasteryzacji, w zastępstwie pasteryzacji termicznej.
Odnośnie innowacji produktowej rezultatem projektu będzie opracowanie ulepszonego produktu, bez dodatków stabilizujących w składzie oraz o wydłużonym terminie trwałości z 4 do 6 miesięcy. Dodatkowym oczekiwanym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.

 

Beneficjent:

Grupa operacyjna działająca pod nazwą „Śmietanka2022”  w składzie:

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
  2. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
  3. Viverno Spółka z o.o. Warszawa
  4. Tomasz Michalak Gospodarstwo Rolne Rębowo

 

Budżet operacji:

Planowany budżet operacji wynosi 8 071 090,60 zł.

Wsparcie:

W dniu 17.11.2023 r. zawarta została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy operacyjnej „Śmietanka2022”.  Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 5 500 000,00 zł.

Okres realizacji operacji:

Planowany okres realizacji operacji:  od 30.06.2022 r.  do 31.12.2024 r.

Etapy realizacji operacji:

W dniu 30.04.2024r. zakończony został I Etap realizacji operacji.

Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla 1 Etapu Operacji, obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji oraz częściową realizację prac związanych z procesem ograniczenia śladu węglowego dla produktu finalnego.
Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 5 245 173,42 PLN

W dniu 31.05.2024r. zakończony został II Etap realizacji operacji.

Głównym celem prac badawczych w ramach II Etapu operacji było przeprowadzenie weryfikacji skuteczności wykorzystania promieniowania UV, jakiemu zostało poddane mleko surowe w bardzo krótkim czasie po udoju. Celem tych badań była ocena wpływu promieniowania UV w kontekście minimalizacji niepożądanej mikroflory mleka i produkowanych przez nią enzymów. Ponadto przeprowadzono analizę wpływu sezonowości na parametry mleka surowego, pod kątem konieczności wprowadzenia sezonowych modyfikacji parametrów procesu przerobu mleka na śmietankę.

Koszt realizacji II Etapu operacji wynosi:  395 048,30 PLN

W dniu 30.03.2025 r. zakończony został  III Etap realizacji operacji.

W ramach III Etapu operacji przeprowadzone zostały prace badawczo – rozwojowe zmierzające do udoskonalenia procesu produkcji śmietanki i otrzymania produktu docelowego, pozbawionego w składzie dodatków stabilizujących, o wydłużonym terminie przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, naturalnie wzbogaconego witaminą D3 i charakteryzującego się niższym śladem węglowym. Prace wykonane w tym etapie koncentrowały się na ocenie wpływu raslyzacji na jakość surowca i produktu finalnego, a także na analizie sezonowości surowca i parametrów homogenizacji aseptycznej, zapewniającej stabilność śmietanki bez konieczności stosowania dodatków stabilizujących..

Koszt realizacji III Etapu operacji wynosi:  1 279 059 PLN

Podsumowanie operacji.

Całkowity budżet operacji:    8 079 598 PLN

Kwota pomocy dla operacji: 5 442 326 PLN

Celem operacji było przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki UHT, nakierowanych na ulepszenie samego produktu docelowego. Głównym celem było opracowanie technologii pozwalającej na produkcję śmietanki, pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym okresem trwałości z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do dotychczasowych produktów OSM Łowicz, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego.  Dodatkowym celem operacji było sprawdzenie możliwości wykorzystania procesu raslyzacji z użyciem promieniowania UV, do wzbogacenia produktu finalnego w wytworzoną w naturalny sposób witaminą D3.

Zadania zrealizowane w trakcie operacji, w poszczególnych jej etapach były nakierowane na osiągnięcie zaplanowanych kamieni milowych. W ich efekcie zapewniono:

  • skompletowanie linii badawczej,
  • ustalenie parametrów procesu technologicznego na poszczególnych etapach produkcji, pozwalających na otrzymanie docelowego, ulepszonego produktu – śmietanki UHT bez dodatkowych składników, z jednoczesnym wydłużonym terminem przydatności,
  • redukcję energochłonności produkcji.

Na podstawie uzyskanych wyników badań w ramach poszczególnych etapów stwierdzono, że osiągnięty został główny cel projektu dotyczący opracowania technologii produkcji śmietanki bez dodatków stabilizujących.  Pewną przeszkodą we wzbogaceniu śmietanki  w witaminę D3, z jednoczesnym wydłużeniem  trwałości do 6 miesięcy jest zauważalny brak stabilności poziomu zawartości tej witaminy podczas dłuższego okresu przechowywania produktu.  Opracowana technologia wzbogacania w naturalnie wytworzoną witaminę D3 może być z powodzeniem stosowana w produktach o krótszym terminie przydatności do spożycia. W wyniku wdrożonych optymalizacji energochłonność produkcji śmietanki UHT została zmniejszona. Ślad węglowy został zredukowany o  33,03% względem dotychczas stosowanej technologii.

 

Główne korzyści wynikające z zastosowania rezultatów operacji to:

  1. Dla środowiska naturalnego, poprzez:
  • ograniczenie ilości śmietanki UHT niewykorzystanej w terminie przydatności,
  • możliwość zwiększenia wolumenu jednorazowego zamówienia i ograniczenie kosztów transportu,
  • produkcje śmietanki w nowoczesnej technologii, dzięki której zmniejszony został ślad węglowy o 33,03% względem wcześniejszej technologii.
  1. Dla producenta poprzez:
  • możliwość eksportu produktu na bardziej odległe rynki poza Unię Europejską,
  • produkcja produktu atrakcyjnego dla potencjalnego kupca , który oczekuję produktu z tzw. „czystą etykietą” oraz o długim terminie przydatności do spożycia,
  • redukcję nakładów energetycznych na produkcję ulepszonego produktu.

Załączniki

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

07/12/2023

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Działanie 16  „Współpraca”

 

Operacja pt.

„Opracowanie procesu produkcji mleka UHT w celu ograniczenia mikroflory mleka i jej wpływu na produkt docelowy przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego”

Cel operacji:

Celem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, które pozwolą na udoskonalenie procesu produkcji mleka, a przez to udoskonalenie samego produktu docelowego. Założeniem projektu jest wprowadzenie na rynek mleka, które pozwoli na redukcję śladu węglowego związanego z jego wytworzeniem o minimum 20%, jednocześnie pozwalając na poprawienie trwałości produktu o 3 miesiące, względem obecnych analogicznych produktów.

Oczekiwane rezultaty operacji:

Wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa technologii obejmującej innowacje w zakresie  produkcji mleka UHT, czego efektem będzie wdrożenie znacznie ulepszonego produktu.  Innowacje technologiczne to m.in. prowadzenie produkcji mleka UHT z wykorzystaniem sterylizatora In-Line,  jako instalacji do obróbki produktu z pośrednim systemem grzewczym oraz zastąpienie lub znaczne ograniczenie pasteryzacji termicznej metodą zimnej pasteryzacji.

Wprowadzenie do oferty rynkowej przedsiębiorstwa mleka UHT o zredukowanym o około 20% śladzie węglowym związanym z jego wytworzeniem, przy jednoczesnym wydłużeniu okresu trwałości produktu o 3 miesiące względem obecnych analogicznych produktów wytwarzanych na bazie obecnej technologii przedsiębiorstwa.

 

Beneficjent:

Grupa operacyjna działająca pod nazwą „EkoMleko2022”  w składzie:

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
  2. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Viverno Spółka z o.o. Warszawa
  4. Tomasz Chądzyński Gospodarstwo Rolne  Bialawy

 

Budżet operacji:

Planowany budżet operacji wynosi  7 312 675,73 zł.

Wsparcie:

W dniu 17.11.2023 r.  zawarta została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy operacyjnej „EkoMleko2022” .  Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 5 442 326,00 zł.

Okres realizacji operacji:

Planowany okres realizacji operacji :  od  30.06.2022 r.  do  31.12.2024 r.

Etapy realizacji operacji:

W dniu 30.04.2024 r. zakończony został I Etap realizacji operacji.
Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla 1 Etapu Operacji, obejmujący:
> zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji,
> realizację prac związanych z modyfikacją infrastruktury informatycznej w zakładzie produkcyjnym Lidera Grupy Operacyjnej i przeniesienie jej możliwości na konkretne rozwiązania do wykorzystania w ramach projektu,
> częściowa realizacja prac o charakterze rozwojowym takich jak optymalizacja tras skupowych czy stworzenie bazy danych do agregowania danych pozyskiwanych w procesie skupu mleka, dotyczących parametrów skupowanego mleka.

Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 4 209 466,12 PLN

W dniu 30.03.2025 r. zakończony został  II Etap realizacji operacji.

W ramach II Etapu operacji przeprowadzone zostały prace badawczo – rozwojowe zmierzające do udoskonalenia procesu produkcji mleka UHT o wydłużonym o 3 miesiące okresie trwałości,  względem produkowanych dotychczas analogicznych produktów, przy jednoczesnej redukcji śladu węglowego związanego z jego wytworzeniem. Dodatkowo przeprowadzono prace badawcze nad wykorzystaniem do procesu produkcji mleka UHT raslyzacji promieniowaniem UV, dla zastąpienia termicznej pasteryzacji mleka surowego, pozwalającego na opracowanie ulepszonego produktu, wzbogaconego o naturalnie wytworzoną witaminę D3.

Koszt  realizacji II Etapu operacji wynosi:  1 657 722 PLN

Podsumowanie operacji.

Całkowity budżet operacji:               7 040 626 PLN

Kwota pomocy dla operacji:              5 442 326 PLN

 

Celem operacji było przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, które pozwolą na udoskonalenie procesu produkcji mleka, a przez to udoskonalenie samego produktu docelowego. Głównym założeniem operacji było opracowanie procesu technologicznego produkcji mleka UHT, o zredukowanym o minimum 20% śladzie węglowym oraz o wydłużonym okresie trwałości o 3 miesiące, względem produkowanych dotychczas analogicznych produktów. Dodatkowo przeprowadzono prace badawcze nad wykorzystaniem do procesu raslyzacji promieniowaniem UV dla zastąpienia termicznej pasteryzacji mleka surowego, pozwalającego na opracowanie ulepszonego produktu, wzbogaconego o naturalnie wytworzoną witaminę D3.

Zadania zrealizowane w trakcie operacji, w poszczególnych jej etapach były nakierowane na osiągnięcie zaplanowanych kamieni milowych. W ich efekcie zapewniono:

  • skompletowanie linii badawczej,
  • ustalenie parametrów procesu technologicznego na poszczególnych etapach produkcji, które pozwolą na otrzymanie docelowego, ulepszonego produktu – mleka UHT z wydłużonym terminem przydatności do spożycia do 9 miesięcy,
  • zmniejszenie energochłonności produkcji mleka UHT.

Na podstawie uzyskanych wyników badań w ramach poszczególnych etapów stwierdzono, że osiągnięty został główny cel projektu dotyczący opracowania technologii produkcji mleka UHT z wydłużonym okresem trwałości do 9 miesięcy. W wyniku wdrożonych optymalizacji ślad węglowy produkcji mleka UHT został obniżony o 24,7%, względem dotychczas stosowanej technologii.

Główne korzyści wynikające z zastosowania rezultatów operacji to:

1. Dla środowiska naturalnego, poprzez:

  • ograniczenie ilości mleka UHT niewykorzystanej w terminie przydatności do spożycia,
  • możliwość zwiększenia wolumenu jednorazowego zamówienia i ograniczenie kosztów transportu,
  • produkcję mleka UHT w nowoczesnej technologii, dzięki której zmniejszony został ślad węglowy o 24,7% względem wcześniejszej technologii.
    1. 2.
    Dla producenta, poprzez:
  • możliwość eksportu produktu na bardziej odległe rynki poza Unię Europejską,
  • redukcję nakładów energetycznych na produkcję ulepszonego produktu.

Załączniki

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

23/01/2021

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Działanie 16  „Współpraca”

 

Operacja pt.

„Prowadzenie badań nad nowym rodzajem masła o lepszych parametrach smarowności i dłuższym terminie przydatności do spożycia”.

 

Cel operacji:

Opracowanie technologii produkcji, pozwalającej na produkcję masła o wydłużonym terminie przydatności do spożycia do 6 miesięcy oraz poprawionym parametrze smarowności o wartości mniejszej niż 100 Nxmm w teście penetracji z przystawką do badania smarowności „spreadability ring” z wykorzystaniem teksturometru TA-HDplus (Stable Micro Systems) ze zintegrowaną komorą termiczną TCHD/LN2 (Stable Micro Systems) w temperaturze 20°C.

 

Oczekiwane rezultaty operacji:

Opracowanie technologii produkcji (w oparciu o ustalenie procesu produkcji w skali przemysłowej) oraz  na bazie opracowanego procesu technologicznego – opracowanie produktu o znacznie ulepszonych właściwościach, dadzą w rezultacie innowacje na skalę krajową, a tym samym innowację na poziomie regionu i przedsiębiorstwa, która przełoży się także na możliwość skutecznego konkurowania charakterystycznej i cenionej marki na arenie międzynarodowej. Wydłużenie terminu trwałości umożliwi także eksport masła na odległe rynki poza UE.

 

Beneficjent:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu z siedzibą w Łowiczu ul. Przemysłowa 3 oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z siedzibą w Warszawie ul. Nowoursynowska 166, działający wspólnie w ramach grupy operacyjnej pod nazwą Grupa MAS 2020.

 

Budżet operacji:

Planowany budżet operacji wynosi 8 405 876 zł.

 

Wsparcie:

W dniu 02.02.2021 podpisana została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy MAS 2020. Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 4 967 058 zł.

 

Okres realizacji operacji:

Planowany okres realizacji operacji – od 01.04.2020 do 30.05.2022r.

 

Etapy realizacji operacji:
W dniu 31.05.2021r. zakończony został I Etap realizacji operacji.

Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla tego etapu obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji. Zakupiony został zespół urządzeń służących do przygotowania śmietanki do zmaślenia oraz zestaw urządzeń do produkcji masła.

Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 4 643 480,28 PLN

Obecnie realizowane są kolejne etapy ( II i III etap) operacji obejmujące badania profilu mikrobiologicznego i kwasów tłuszczowych surowca bazowego oraz badania wpływu parametrów produkcyjnych i ich kombinacji.

 

Na podstawie aneksu do Umowy o przyznaniu pomocy nastąpiła zmiana okresu realizacji operacji. Zakończenie realizacji operacji ustalone jest na dzień 31.03.2023r.

 

W dniu 30.06.2022r. zakończony został II Etap operacji. W ramach drugiego etapu zrealizowano prace badawcze związane z bazowym surowcem wykorzystywanym do produkcji masła (tj. mleka i wydzielonej z niego śmietanki). Etap II miał charakter prac laboratoryjnych.

Koszt realizacji II Etapu operacji wynosi: 215 735,73 PLN.

W dniu 31.10.2022r. zakończony został III Etap realizacji operacji. W ramach trzeciego etapu prowadzone były prace badawcze związane z ustaleniem parametrów technologicznych, które pozwolą na otrzymanie ulepszonego masła.

Koszt realizacji III Etapu operacji 207 717,46 PLN.

 

W dniu 31.12.2022r. zakończony został IV Etap realizacji operacji. Prace prowadzone w ramach IV Etapu skupiły się na skorelowaniu wyników prac otrzymanych w ramach II oraz III etapu i określeniu ich wpływu na trwałość i smarowność masła.

 

Koszty realizacji operacji dla IV Etapu wynoszą 1 354 227,04 PLN.

 

W dniu 31.03.2023r. zakończony został V ostatni etap realizacji operacji. Celem V etapu było ustalenie docelowych parametrów produkcyjnych oraz cech opracowanego produktu.

 

Koszty realizacji operacji dla V Etapu wynoszą 829 757,82 PLN.

 

 

Podsumowanie operacji.

 

Całkowity budżet operacji:               7 250 918 PLN

Kwota pomocy dla operacji:             4 901 959 PLN

 

Głównym celem operacji było opracowanie technologii pozwalającej na produkcję masła o wydłużonym terminie przydatności do spożycia oraz poprawionym parametrze smarowności. Zadania zrealizowane w trakcie operacji, w poszczególnych jej etapach były nakierowane na osiągnięcie zaplanowanych kamieni milowych.

 

W ich efekcie zapewniono:
• skompletowanie linii badawczej,
• wytypowanie parametrów mleka surowego o pożądanych do realizacji kolejnych etapów operacji,
• ustalenie działań technologicznych na poszczególnych etapach produkcji, które mają pozwolić na otrzymanie docelowego, ulepszonego produktu – o lepszej smarowności i trwałości,
• na podstawie kolejnych wersji otrzymanych produktów, skorelowanie wpływu poszczególnych zestawów parametrów produkcji na cechy końcowego produktu.

 

Analiza wyników wykazała, że zastosowanie nowych działań w zakresie przygotowania śmietanki i obróbki masła spowodowało powolniejszy wzrost drobnoustrojów, a zatem lepsze cechy jakościowe produktu i lepszą jego trwałość. Również smarowność masła zależała od zastosowanych czynników technologicznych (działań w zakresie przygotowania śmietanki i działań w zakresie obróbki masła).
Na podstawie wyników badań otrzymanych w ramach poszczególnych etapów przeprowadzono testowe produkcje wykorzystujące wybrany zestaw parametrów produkcyjnych. Tym samym dokonano sprawdzenia technologii w warunkach rzeczywistych. Jak dowiodły analizy laboratoryjne prób masła przeprowadzone testowe produkcje odniosły zamierzony efekt. Produkt jest w pełni gotowy do sprzedaży i spełnia założone w projekcie parametry jakościowe, będące założonymi rezultatami operacji.

 

Główne korzyści wynikające z zastosowania rezultatów operacji:

  1. wydłużenie terminu przydatności do spożycia to korzyść dla:
    środowiska naturalnego,  poprzez ograniczenie ilości masła niewykorzystanego w  terminie przydatności,
    • sieci handlowych, poprzez ułatwienie logistyki,
    • producenta, który zyskuje możliwość eksportu swojego produktu na bardziej odległe rynki poza UE
  2.  poprawa smarowności to korzyść przede wszystkim dla konsumentów, którzy będą mieć możliwość wygodniejszej konsumpcji masła przechowywanego w warunkach chłodniczych.

Załączniki