Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
07/12/2023
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
Działanie 16 „Współpraca”
Operacja pt.
„Opracowanie procesu produkcji śmietanki z wytworzoną w procesie produkcji witaminą D3, bez dodawania dodatkowych składników, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego”.
Cel operacji:
Celem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki, celu zmierzający do ulepszenia samego produktu docelowego. Ulepszenie zakłada opracowanie śmietanki pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym terminem przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do obecnych produktów OSM Łowicz. Dodatkowym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Oczekiwane rezultaty operacji:
Rezultatem projektu będzie wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa technologii obejmującej innowacje w zakresie produkcji śmietanki, czego efektem będzie wdrożenie znacznie ulepszonego produktu. Innowacje technologiczne to m.in. prowadzenie produkcji śmietanki z wykorzystaniem wysokociśnieniowego homogenizatora aseptycznego oraz możliwość wdrożenia do obróbki surowca metody zimnej pasteryzacji, w zastępstwie pasteryzacji termicznej.
Odnośnie innowacji produktowej rezultatem projektu będzie opracowanie ulepszonego produktu, bez dodatków stabilizujących w składzie oraz o wydłużonym terminie trwałości z 4 do 6 miesięcy. Dodatkowym oczekiwanym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Beneficjent:
Grupa operacyjna działająca pod nazwą „Śmietanka2022” w składzie:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
- Viverno Spółka z o.o. Warszawa
- Tomasz Michalak Gospodarstwo Rolne Rębowo
Budżet operacji:
Planowany budżet operacji wynosi 8 071 090,60 zł.
Wsparcie:
W dniu 17.11.2023 r. zawarta została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy operacyjnej „Śmietanka2022”. Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 5 500 000,00 zł.
Okres realizacji operacji:
Planowany okres realizacji operacji: od 30.06.2022 r. do 31.12.2024 r.
Etapy realizacji operacji:
W dniu 30.04.2024r. zakończony został I Etap realizacji operacji.
Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla 1 Etapu Operacji, obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji oraz częściową realizację prac związanych z procesem ograniczenia śladu węglowego dla produktu finalnego.
Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 5 245 173,42 PLN
W dniu 31.05.2024r. zakończony został II Etap realizacji operacji.
Głównym celem prac badawczych w ramach II Etapu operacji było przeprowadzenie weryfikacji skuteczności wykorzystania promieniowania UV, jakiemu zostało poddane mleko surowe w bardzo krótkim czasie po udoju. Celem tych badań była ocena wpływu promieniowania UV w kontekście minimalizacji niepożądanej mikroflory mleka i produkowanych przez nią enzymów. Ponadto przeprowadzono analizę wpływu sezonowości na parametry mleka surowego, pod kątem konieczności wprowadzenia sezonowych modyfikacji parametrów procesu przerobu mleka na śmietankę.
Koszt realizacji II Etapu operacji wynosi: 395 048,30 PLN