
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
07/12/2023
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
Działanie 16 „Współpraca”
Operacja pt.
„Opracowanie procesu produkcji śmietanki z wytworzoną w procesie produkcji witaminą D3, bez dodawania dodatkowych składników, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego”.
Cel operacji:
Celem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki, celu zmierzający do ulepszenia samego produktu docelowego. Ulepszenie zakłada opracowanie śmietanki pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym terminem przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do obecnych produktów OSM Łowicz. Dodatkowym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Oczekiwane rezultaty operacji:
Rezultatem projektu będzie wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa technologii obejmującej innowacje w zakresie produkcji śmietanki, czego efektem będzie wdrożenie znacznie ulepszonego produktu. Innowacje technologiczne to m.in. prowadzenie produkcji śmietanki z wykorzystaniem wysokociśnieniowego homogenizatora aseptycznego oraz możliwość wdrożenia do obróbki surowca metody zimnej pasteryzacji, w zastępstwie pasteryzacji termicznej.
Odnośnie innowacji produktowej rezultatem projektu będzie opracowanie ulepszonego produktu, bez dodatków stabilizujących w składzie oraz o wydłużonym terminie trwałości z 4 do 6 miesięcy. Dodatkowym oczekiwanym rezultatem projektu to możliwość wytworzenia w procesie produkcji witaminy D3 w składzie śmietanki oraz redukcja energochłonności procesu produkcji i śladu węglowego produktu związanego z jego wytworzeniem.
Beneficjent:
Grupa operacyjna działająca pod nazwą „Śmietanka2022” w składzie:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
- Viverno Spółka z o.o. Warszawa
- Tomasz Michalak Gospodarstwo Rolne Rębowo
Budżet operacji:
Planowany budżet operacji wynosi 8 071 090,60 zł.
Wsparcie:
W dniu 17.11.2023 r. zawarta została umowa o przyznaniu pomocy pomiędzy Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, a członkami Grupy operacyjnej „Śmietanka2022”. Zgodnie z umową Beneficjentowi została przyznana pomoc na podstawie wniosku o przyznanie pomocy w wysokości 5 500 000,00 zł.
Okres realizacji operacji:
Planowany okres realizacji operacji: od 30.06.2022 r. do 31.12.2024 r.
Etapy realizacji operacji:
W dniu 30.04.2024r. zakończony został I Etap realizacji operacji.
Zrealizowany został zakres rzeczowo – finansowy przewidziany dla 1 Etapu Operacji, obejmujący zakup, montaż i uruchomienie urządzeń biorących udział w pracach badawczo – rozwojowych przewidzianych w operacji oraz częściową realizację prac związanych z procesem ograniczenia śladu węglowego dla produktu finalnego.
Koszt realizacji I Etapu operacji wynosi: 5 245 173,42 PLN
W dniu 31.05.2024r. zakończony został II Etap realizacji operacji.
Głównym celem prac badawczych w ramach II Etapu operacji było przeprowadzenie weryfikacji skuteczności wykorzystania promieniowania UV, jakiemu zostało poddane mleko surowe w bardzo krótkim czasie po udoju. Celem tych badań była ocena wpływu promieniowania UV w kontekście minimalizacji niepożądanej mikroflory mleka i produkowanych przez nią enzymów. Ponadto przeprowadzono analizę wpływu sezonowości na parametry mleka surowego, pod kątem konieczności wprowadzenia sezonowych modyfikacji parametrów procesu przerobu mleka na śmietankę.
Koszt realizacji II Etapu operacji wynosi: 395 048,30 PLN
W dniu 30.03.2025 r. zakończony został III Etap realizacji operacji.
W ramach III Etapu operacji przeprowadzone zostały prace badawczo – rozwojowe zmierzające do udoskonalenia procesu produkcji śmietanki i otrzymania produktu docelowego, pozbawionego w składzie dodatków stabilizujących, o wydłużonym terminie przydatności do spożycia z 4 do 6 miesięcy, naturalnie wzbogaconego witaminą D3 i charakteryzującego się niższym śladem węglowym. Prace wykonane w tym etapie koncentrowały się na ocenie wpływu raslyzacji na jakość surowca i produktu finalnego, a także na analizie sezonowości surowca i parametrów homogenizacji aseptycznej, zapewniającej stabilność śmietanki bez konieczności stosowania dodatków stabilizujących..
Koszt realizacji III Etapu operacji wynosi: 1 279 059 PLN
Podsumowanie operacji.
Całkowity budżet operacji: 8 079 598 PLN
Kwota pomocy dla operacji: 5 442 326 PLN
Celem operacji było przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, udoskonalających proces produkcji śmietanki UHT, nakierowanych na ulepszenie samego produktu docelowego. Głównym celem było opracowanie technologii pozwalającej na produkcję śmietanki, pozbawionej w składzie dodatków stabilizujących oraz z wydłużonym okresem trwałości z 4 do 6 miesięcy, w odniesieniu do dotychczasowych produktów OSM Łowicz, przy jednoczesnym zminimalizowanym negatywnym wpływie na środowisko, potwierdzonym poprzez ograniczenie śladu węglowego dla produktu finalnego. Dodatkowym celem operacji było sprawdzenie możliwości wykorzystania procesu raslyzacji z użyciem promieniowania UV, do wzbogacenia produktu finalnego w wytworzoną w naturalny sposób witaminą D3.
Zadania zrealizowane w trakcie operacji, w poszczególnych jej etapach były nakierowane na osiągnięcie zaplanowanych kamieni milowych. W ich efekcie zapewniono:
- skompletowanie linii badawczej,
- ustalenie parametrów procesu technologicznego na poszczególnych etapach produkcji, pozwalających na otrzymanie docelowego, ulepszonego produktu – śmietanki UHT bez dodatkowych składników, z jednoczesnym wydłużonym terminem przydatności,
- redukcję energochłonności produkcji.
Na podstawie uzyskanych wyników badań w ramach poszczególnych etapów stwierdzono, że osiągnięty został główny cel projektu dotyczący opracowania technologii produkcji śmietanki bez dodatków stabilizujących. Pewną przeszkodą we wzbogaceniu śmietanki w witaminę D3, z jednoczesnym wydłużeniem trwałości do 6 miesięcy jest zauważalny brak stabilności poziomu zawartości tej witaminy podczas dłuższego okresu przechowywania produktu. Opracowana technologia wzbogacania w naturalnie wytworzoną witaminę D3 może być z powodzeniem stosowana w produktach o krótszym terminie przydatności do spożycia. W wyniku wdrożonych optymalizacji energochłonność produkcji śmietanki UHT została zmniejszona. Ślad węglowy został zredukowany o 33,03% względem dotychczas stosowanej technologii.
Główne korzyści wynikające z zastosowania rezultatów operacji to:
- Dla środowiska naturalnego, poprzez:
- ograniczenie ilości śmietanki UHT niewykorzystanej w terminie przydatności,
- możliwość zwiększenia wolumenu jednorazowego zamówienia i ograniczenie kosztów transportu,
- produkcje śmietanki w nowoczesnej technologii, dzięki której zmniejszony został ślad węglowy o 33,03% względem wcześniejszej technologii.
- Dla producenta poprzez:
- możliwość eksportu produktu na bardziej odległe rynki poza Unię Europejską,
- produkcja produktu atrakcyjnego dla potencjalnego kupca , który oczekuję produktu z tzw. „czystą etykietą” oraz o długim terminie przydatności do spożycia,
- redukcję nakładów energetycznych na produkcję ulepszonego produktu.