Certyfikat Jakość Tradycja

„Jakość Tradycja” jest to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość lub recepturę, przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane.
Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50letnia tradycja wytwarzania danego produktu. Ten system jakościowy został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za krajowy system jakości żywności.

Produkty ze znakiem Jakość Tradycja

Masło łowickie extra produkowane jest wyłącznie ze śmietany z mleka krowiego, nie zawiera dodatków takich jak oleje roślinne czy tłuszcze zwierzęce innego pochodzenia. Wysoka jakość Masła łowickiego extra i jego popularność wśród konsumentów wynika z rygorystycznego przestrzegania zasad technologicznych oraz wykorzystywania do produkcji surowca pochodzącego od bydła krajowego rasy czarno-białej wypasanego na obszarach rolniczych Księstwa Łowickiego. Masło jest źródłem cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera wapń oraz witaminy A i D3. Masło to najlepiej przyswajalny tłuszcz mleczny, który powinien stanowić składnik naszej codziennej diety*.

* Źródło: artykuł zamieszczony z Zeszytach Naukowych nr 678 Akademii Ekonomicznej w Krakowie, autorstwa M. Czechowskiej-Liszki

Twaróg łowicki półtłusty – twaróg wysokiej jakości, o niepowtarzalnym zapachu i smaku. Dostępny w opakowaniu klinek 250 g oraz w kostce 200g. Można go zjeść samodzielnie, ze świeżym pieczywem, z owocami, jest też idealny do nadziewania. Mleczny smak i konsystencja prawdziwego, wiejskiego twarogu.

Kefir łowicki wytwarzany z mleka pasteryzowanego pochodzącego od krów rasy czarno-białej, karmionych naturalnymi paszami bez GMO. Zaszczepiony charakterystycznymi szczepionkami kefirowymi zawierającymi ziarno kefirowe i inne drobnoustroje fermentacji mlekowej. Rygorystyczne przestrzeganie tradycyjnych technologii wytwarzania zapewni produktowi znakomity smak i wysoką jakość, a jest to min. metoda termostatowa pozwalająca uzyskać charakterystyczny, trwały skrzep w butelce. Kefir łowicki to napój mleczny o wyjątkowym aromacie i gęstości. Delikatny, orzeźwiający smak doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Stanowi wartościowy i sycący dodatek do świeżego pieczywa, a także znakomite uzupełnienie obiadu. Dostępny w wygodnej, poręcznej butelce 400g.

Maślanka łowicka naturalna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu*, co stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o sylwetkę. Napój mleczny o wyjątkowym aromacie i smaku. Delikatny, orzeźwiający smak doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Stanowi wartościowy i sycący dodatek do świeżego pieczywa, a także znakomite uzupełnienie obiadu. Dostępna w dwóch formatach opakowań. Opakowanie kartonowe w 100% oparte jest o surowce odnawialne, odznaczone certyfikatem CarbonNeutral®, co oznacza, że emisja związana z CO2 związana z tym opakowaniem została zredukowana do zera!** W górnej warstwie kartonu stworzyliśmy perforację, która powoduję lepszy i wygodniejszy uchwyt produktu. Opakowanie kartonowe ma pojemność 1L Drugą dostępną opcją jest poręczna butelka 750 g.

* Źródło: dane opracowane prze Instytut Żywności i Żywienia opublikowane w “Tabelach wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” oraz na stronie www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Maslanka-naturalna-lowicka-Lowicz.html

** Źródło: oświadczenie producenta opakowań Elopak S.A.