Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę ok. 1 x 1 cm. Na patelni karmelizujemy cukier, następnie wrzucamy pokrojone gruszki, dodajemy kardamon i korę cynamonu, smażymy, aż gruszki będą miękkie, lecz jeszcze się nie rozpadną i puszczą sok. Gorące gruszki zagęszczamy rozrobioną z odrobiną wody skrobią ziemniaczaną i odstawiamy do wystygnięcia. Z masła, mąki, cukru sporządzamy kruszonkę, rozcierając składniki w rękach, następnie rozrzucamy ją na blaszce i wypiekamy w temperaturze 180 stopni co jakiś czas mieszając do momentu uzyskania złotego koloru. Mascarpone waniliowe z białą czekoladą ubijamy na sztywną masę z zimną śmietanką, dodając w międzyczasie cukier puder. Na dno kieliszka szprycujemy niewielką warstwę musu mascarpone, następnie kładziemy wystudzone gruszki i uzupełniamy kolejną warstwą musu z waniliowego mascarpone z białą czekoladą. Na wierzch wykładamy ok. 1 cm warstwę kruszonki.