14.09.2018

Polski Kongres Serowarski - Good Cheese 2018

III Polski Kongres Serowarski odbył się w dniach 11 – 12 września w Łochowie. Pierwszy dzień Kongresu wieńczyła uroczysta Gala, na której odbyło się wręczenie nagród w prestiżowym Konkursie Good Cheese. Niezależnej ocenie zostały poddane najlepsze polskie sery. Dokonali jej przedstawiciele Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Wśród ocenianych produktów uznanie znalazły także wyroby z Łowiczanką. Łowicka mleczarnia została nagrodzona aż 7 medalami.

Wśród nagrodzonych produktów znaleźli się zdobywcy złotego medalu:

  • Ser topiony z borowikami w kubku 150 g  - w kategorii serów topionych  
  • Serek homogenizowany łowicki waniliowy bez laktozy 150 g - w kategorii serek na deser
  • Rolada Ustrzycka 300 g - w kategorii ser wędzony

Zdobywcy srebra:

  • Serek łowicki wiejski lekki 150 g – w kategorii serków wiejskich
  • Ser sałatkowo – kanapkowy Fellada 125g - w kategorii ser na sałatkę

Zdobywcy brązu:

  • Łowicki Ser Ementaler w plastrach 150 g - w kategorii ser na kanapkę
  • Ser Emdamer blok ok. 3 kg - w kategorii ser twardy na deskę

Nagrody z rąk Jarosława Uścińskiego - szefa Jury konkursowego w imieniu naszej Spółdzielni odebrała Anna Wilga Zastępca Kierownika ds. Serowni. Niezmiernie cieszy nas fakt, że produkty doceniane są nie tylko przez konsumentów, ale także znajdują uznanie w oczach wysokiej klasy szefów kuchni.